Hoe kan verdere opwarming voorkomen worden?

De toegenomen temperatuur, zeespiegelstijging, extreme weersomstandigheden zijn resultaten van het versterkte broeikaseffect. Het broeikaseffect is al eeuwenlang bezig. Voor duizenden jaren is de temperatuur op aarde al aan het stijgen en het is niet te stoppen. Rampen zoals tsunami’s worden altijd aan de opwarming gekoppeld maar er is geen sterk bewijs dat dit kan bevestigen.

Voor de gevolgen worden constant oplossingen gezocht. Er worden echter nooit echte oplossingen gevonden, maar wel dingen die de schade van de gevolgen kunnen beperken. Een van deze oplossingen is het vinden van alternatieve brandstoffen. Een paar bekende voorbeelden hiervan zijn zonne-energie, windenergie, waterkracht en geothermische energie. Bij deze wordt de vervuiling verminderd, dus de opwarming van de aardbol zou kunnen worden gecontroleerd. Deze energiebronnen zijn ook herbruikbaar en er is een hoge beschikbaarheid van.

Nog een ‘oplossing’ is om nieuwe energiebronnen te zoeken. Kernenergie en biobrandstoffen kunnen worden gebruikt om fossiele brandstoffen voor een lange tijd te vervangen. Kernenergie is alleen meestal negatief in het nieuws omdat het zoveel slechte effecten heeft op mensen en het milieu. Hoewel het een hele goede vervanger zou zijn is er veel discussie over de veiligheid.
Biobrandstof daarentegen, is veilig, zuinig en gemakkelijk te produceren. Methaan is de belangrijkste biobrandstof die kan worden geproduceerd uit plantaardig en dierlijk afval.

Picture
Een andere mogelijkheid is het vastzetten van koolstof(dioxide) en het op te slaan voor toekomstig gebruik. De grote hoeveelheid CO2 in de atmosfeer moet gecontroleerd worden dus daarvoor is dit dè oplossing. De CO2 kan dan zelfs met methaan gebruikt worden om biogas te maken. 
Geo-engineering is door mensen opgezet om oplossingen te vinden voor de klimaatverandering. Het doel van deze wetenschap is de studie van de oplossingen en effecten in atmosferische problemen.

Hoe kan je zelf helpen?
Global warming is de term die wordt gebruikt voor de toenemende opwarming van de lucht en oceanen op aarde tot een niveau waar het het natuurritme verstoord. Het lijkt erop dat één persoon dit niet kan verhelpen, maar dat is niet zo. Het doel is om zo min mogelijk koolstofdioxide de atmosfeer in te sturen. Hieronder is een lijst opgesteld van alles wat je kunt doen om het klimaat te helpen.

1.      Verminder het gebruik van de auto. Neem de fiets of ga lopen. Carpoolen is ook een oplossing. 10 kilometer minder met de auto reizen bespaart al 500 pond koolstofdioxide.

2.      Gebruik een hybrid of elektrische auto om minder uitlaatgassen te veroorzaken.

3.      Vervang alle gloeilampen in je huis met spaarlampen, die gebruiken minder watt voor dezelfde lichtsterkte. Spaarlampen gebruiken 60% minder energie dan gloeilampen. Dit kan per jaar een verschil maken van 300 pond koolstofdioxide.
Picture
4.      Maak je filters van verwarming en airconditioning elke maand schoon of vervang ze regelmatig. Het schoonmaken van een smerig luchtfilter kan jaarlijks 350 pond koolstofdioxide besparen.

5.      Neem energiebesparende elektrische apparaten. Kijk voor het ‘Energy Star’ logo op Amerikaanse apparaten.

6.      Neem niet het vliegtuig als je ook anders kan reizen. Vooral in Amerika wordt heel veel heen en weer gevlogen. Vliegtuigen zijn vooral schadelijk voor de atmosfeer, de gassen gaan direct de lucht in. 

7.      Was je kleding in koud water en droog ze aan een waslijn wanneer mogelijk. Als je 6 maanden per jaar je kleding door de lucht laat drogen scheelt dit 700 pond koolstofdioxide. Het gebruik van koud/lauw/warm water kan een verschil maken 500 pond koolstofdioxide.

8.      Gebruik een waterbesparende douchekop, deze zijn goedkoop en hebben hetzelfde effect als een gewone douchekop. Dit scheelt 350 pond koolstofdioxide per jaar.

9.      Koop minder voorverpakte artikelen zodat je minder afval produceert.

10.   Haal de apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact want ookal zijn ze niet in gebruik, ze verbruiken toch energie. Of zet ze in ieder geval handmatig uit. Als een tv 3 uur op een dag aanstaat en 21 uur op standby, gebruikt deze 40% van zijn energie in standby.
Picture
11.   Zet de (af)wasmachine pas aan als je hem helemaal vol kan zetten en gebruik de energie-besparende optie. Tegenwoordig zijn wasmachines zo krachtig dat hoge temperaturen niet eens meer zo nodig zijn.

12.   Isoleer je huis beter zodat je de warmte beter binnen/buiten houdt. Door dit te doen hoef je minder vaak de verwarming/airconditioning aan te zetten. Het isoleren van muren en het plafond bespaart 25% van je rekening en 2000 pond koolstofdioxide per jaar.

13.   Koop gerecycled papier en recycle zoveel mogelijk producten. Het recyclen van de helft van alle huishoudelijke producten maakt een verschil van 2400 pond koolstofdioxide per jaar!

14.   Neem je eigen recyclebare boodschappentassen mee naar de winkels. Plastictassen gaan bij het restafval en het vernietigen hiervan stoot CO2 en methaan uit. Het vervuilt ook de lucht, aarde en het grondwater.

15.   Plant een boom. Een enkele boom absorbeert een ton van koolstofdioxide elk jaar zolang hij leeft, ook zet hij een deel van deze koolstofdioxide om in O2, gezonde lucht. De schaduw van een boom kan ook 10-15% huiselijke opwarming voorkomen in de zomer. In Nederland is er natuurlijk de jaarlijkse plant-een-boom-dag waarop veel nieuwe bomen worden geplant. 
Picture
16.   Gebruik niet-giftige schoonmaakproducten zonder erin.

17.   Ga zoveel mogelijk naar plaatselijke winkels in plaats van grote supermarkten en kies vaker vers voedsel dan bevroren. Het kost 10% meer energie om houdbare, bevroren producten te maken.

18.   Laat regelmatig je auto nakijken, door kleine motorproblemen gebruik je soms meer benzine dan nodig. Als 1% van de aardse bevolking zijn auto regelmatig liet checken zou er bijna een biljoen pond minder koolstofdioxide in de lucht zitten. Laat ook geen lege dakkoffers op je auto zitten, dit draagt bij aan het benzineverbruik. Ook goed opgeblazen autobanden kunnen benzine schelen.

19.   Eet minder vlees en meer organisch voedsel. Methaan is het nummer 2 broeikasgas en koeien zijn een van de grootste methaanuitstoten op aarde. Door al het gras dat ze eten en hun meerdere magen produceren ze methaan dat ze de hele dag door uitademen. Als er minder rundvlees gegeten wordt, zijn er minder koeien nodig en is er minder methaanuitstoot. Organische aarde vangt veel meer koolstofdioxide dan aarde op normale velden. Als we al onze maïs en soyabonen organisch lieten groeien zouden we 580 biljoen pond koolstofdioxide uit de atmosfeer kunnen halen! 
Picture
20.   Verhoog je thermostaat in de zomer met 2 graden en in de winter 2 graden omlaag. Bijna de helft van de energie die we in huis gebruiken gaat uit naar verwarming en verkoeling. Jaarlijks kunnen deze 4 graden je 2000 pond koolstofdioxide per jaar schelen.

21.   Laat regelmatig je koelkast/vriezer ontdooien.

22.   Vervang je enkele ramen met dubbele ruiten. Dit kan erg duur zijn, maar ze behouden de helft van de warmte meer dan bij enkele ruiten en je hebt er voor langere tijd veel profijt van. De beste ruiten kunnen zelfs 70% van je energie besparen.

23.   Houd de deksels op de pannen tijdens het koken. Door dit te doen hoef je de afzuigkap niet op de hoogste stand te zetten en dit bespaart weer een hoop energie.

24.   Ga douchen in plaats van een bad nemen. Douchen gebruikt 40% minder energie dan een bad.

25.   Schakel over naar groene energie. Op veel plaatsen kun je tegenwoordig overstappen naar groene energie die wordt opgewekt in nieuwe bronnen zoals windenergie en zonne-energie. Je kunt van de overheid vaak geld terugkrijgen voor het overstappen naar groene energie. Als je zelf je eigen energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen kun je de energie die je overhoudt zelfs doorverkopen.

26.   Bescherm het regenwoud! Door acties te steunen draag je bij aan het behoud van de bossen op aarde. Bomen absorberen koolstofdioxide en bij het kappen van bossen laten alle bomen hun geabsorbeerde stoffen weer los, de lucht in. Het kappen van bomen zorgt voor 20% meer koolstofdioxide uitstoot per jaar. 

bron: globalwarming-facts.info, ehow.com, google.com(afbeeldingen)

  

Ik heb zelf in mijn omgeving gekeken wat er allemaal gedaan wordt om te helpen. Thuis hebben wij twee vuilnisbakken om het afval te scheiden, één voor restafval en één voor plastic. Sommige mensen in mijn buurt hebben zelfs nog een extra bak voor het papier. Het scheiden van afval is een belangrijke maatregel, hierdoor kan er namelijk gerecycled worden en dan komt er minder afval de natuur in. 

Picture