Wat is het effect van global warming op de natuur?

Wilde dieren hebben een gezonde leefomgeving nodig. Dit houdt in:

- de juiste temperaturen
- vers water
- voedselbronnen
- plaatsen om hun jongen op te voeden

Klimaatverandering tast de leefomgeving aan en dit brengt de dieren in gevaar.

De verandering in temperatuur zorgt voor de volgende problemen:

- Door smeltend poolijs verdwijnen de jachtgebieden van de ijsberen.
- Door warmere water temperaturen kunnen forellen, zalmen en andere koud‐water‐soorten niet overleven.
- Het koraal in de oceanen verbleekt door de stijgende water temperaturen en hierdoor worden veel ecosystemen aangetast, waardoor vele vissensoorten uitsterven.

In het water:

- Grotere overstromingen kunnen de erosie vergroten waardoor de kwaliteit van het water omlaag gaat en onderwaterleven wordt vervuild.
- Extreme droogte kan ervoor zorgen dat de planten die dieren nodig hebben voor voedsel en bescherming afsterven en doordat planten verdwijnen komt er nog meer droogte van het gebrek aan waterverspreiding.

Voedselproblemen:

- Voor migrerende dieren(vogels) zorgt klimaatverandering ervoor dat ze bij aankomst niet het voedsel vinden wat ze verwachten omdat deze insecten er nog niet zijn en de planten nog niet bloeien of helemaal niet meer voorkomen.
- Door lagere winter temperaturen kunnen sommige vruchten/groenten niet groeien en voor dieren die een winterslaap houden en hun voedsel voor de hele winter moeten verzamelen in dit geen goed nieuws. Nu hebben ze niet genoeg eten voor de hele winter.

Plaatsen om hun jongen op te voeden:

- Droogte kan in de VS 90% van de moerassen compleet op laten drogen. Deze moerassen zijn de broedgebieden van eenden, ganzen en andere migrerende diersoorten.
- Een stijgende zeespiegel en veranderingen in het zoutgehalte kunnen mangrovebossen uitdunnen waardoor veel vissen, schelpdieren en andere wilde dieren geen plek meer hebben om te broeden of voedsel te vinden.

Vaak wordt de snelheid waarin het klimaat veranderd over het hoofd gezien. Sommige diersoorten kunnen dit tempo vaak niet bijhouden en kunnen zich niet aanpassen. Tenzij er snel actie genomen wordt, zal klimaatverandering de grootste vijand van het dierenrijk worden. bron: nwf.com
Maar er zijn natuurlijk nog meer problemen voor de natuur in het algemeen. Deze problemen hebben soms niet op alleen dieren effect, maar ook op mensen.
Zo heb je ook nog de gevolgen hieronder..

Wildvuur

Door de in de toekomst verhoogde temperaturen zullen bosbranden vaker voorkomen. Hierdoor wordt natuurlijk veel natuur verwoest, maar de gassen die daarbij vrijkomen kunnen weer schadelijk zijn voor mensen die te dicht bij deze gebieden wonen. De grootte van de schade hangt af van de mensen zelf, of ze de branden snel kunnen blussen of dat het vuur vanzelf dooft. Bosbranden kunnen grote gevolgen hebben voor de wilde dieren die in het bos leven. Ookal zijn er altijd reddingsorganisaties aanwezig voor de veiligheid van dieren, de levens van mensen staan toch altijd op de eerste plaats. Veel dieren sterven door verbranding of alleen al het inademen van de schadelijke gassen die vrijkomen bij bosbranden.
Picture
Weersomstandigheden

Er is voorspeld dat het aantal hittegolven in de toekomst zal stijgen. Hierdoor zullen sommige gebieden getroffen worden door veel droogte. Ook zullen tropische cyclonen vaker voorkomen, die zich tot een orkaan kunnen ontwikkelen. Een tropische cycloon ontstaat meestal in een lagedrukgebied waar een actieve depressie aanwezig is. Een actieve depressie brengt veel regen en wind met zich mee.

Picture
Meer verdamping

In de loop van de 20e eeuw, is de verdamping wereldwijd gestegen. Veel experts denken dat dit door ‘global dimming’ komt. 
Global dimming (of globaal dimeffect) is een effect waarbij het licht van de zon naar de aarde wordt gedimt door alle stoffen in de atmosfeer. Deze stoffen absorberen het licht en houden het tegen. Door dit effect neemt de intensiteit van het licht af tot wel 20%.
De condensatiestrepen die door vliegtuigen worden achtergelaten hoog in de lucht kunnen een rol spelen bij het ontstaan de stoffen in de atmosfeer. Deze fungeren namelijk als condensatiekernen en vormen wolken van druppeltjes die het licht meer terugkaatsen dan de gebruikelijke atmosfeer-stoffen.
Door de verwarming van het klimaat worden de oorzaken van global dimming verlaagd omdat de waterdruppeltjes verdampen. Het zonlicht wordt minder weerkaatst en warmt de oceanen op. Omdat de wereld een gesloten systeem is zal dit leiden tot zwaardere regenval, met meer erosie. Deze erosie kan op zijn beurt in kwetsbare tropische gebieden (vooral in Afrika) leiden tot verwoestijning. Aan de andere kant kan meer neerslag in andere gebieden leiden tot de groei van bossen in droge, woestijnachtige gebieden.

Door wetenschappers is bewijs gevonden dat de toenemende verdamping een van de oorzaken van de opwarming is. In het derde jaarverslag van het IPCC werd gezegd: “..de globale gemiddelde waterdampconcentratie en neerslag zullen naar verwachting toenemen in de 21e  eeuw. In de tweede helft van de 21e eeuw zal de neerslag waarschijnlijk zijn toegenomen op het noordelijk halfrond.”

Picture
Het IPCC

IPCC staat voor Intergovernmental Panel on Climate Change. Dit is een organisatie opgericht in 1988 door de Verenigde Naties. Hier houden ze de vorderingen van klimaatverandering in de gaten. Een panel is gevormd van experts, wetenschappers. Op het IPCC schrijven ze zelf geen bestanden, maar ze controleren de rapporten van andere deskundigen over klimaatverandering.

In 2007 werden het IPCC en Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt "voor het vergroten en verspreiden van de kennis over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering en voor het bevorderen van maatregelen om deze tegen te gaan."

Het plaatje hieronder is het logo van de IPCC.
Picture
Meer water

Met meer water bedoel ik dat er meer oceanen, meren, en rivieren zullen ontstaan. Op satellietwaarnemingen van oktober 2010 is een toename van zoet water te zien in oceanen. Dit komt deels door smeltend ijs en toegenomen neerslag. De toegenomen neerslag is weer een resultaat van de verdamping. Tussen 1994 en 2006 is het zoetwaterdebiet gegroeid met 18%. Een groot deel van de stijging kwam voor in de gebieden waar de neerslag per jaar al hoog is. De meeste dieren die in het water leven kunnen zowel in zoet als zout water overleven, maar de soorten die alleen in zout water voorkomen kunnen in gevaar zijn door dit verschijnsel. Door dit extra water in oceanen en rivieren zijn overstromingen bijna onvermijdelijk.

Picture
Lokale klimaatverandering

Regionale effecten van opwarming van de aarde verschillen in de natuur. Sommige veranderingen zijn het resultaat van een algemene verandering op aarde, dingen zoals stijgende temperatuur. Die resulteert in lokale effecten zoals het smelten van het ijs. Soms kan een wereldwijde verandering gelinkt worden aan een verandering in een stroming in de oceaan of het weer. In zulke gevallen noemen we het regionale veranderingen omdat het geen effect hoeft te hebben op de hele wereld.

Opwarming van de aarde kan op drie belangrijke manieren wijzigingen aanbrengen aan het regionale klimaat:
- het smelten/vormen van ijs
- het veranderen van de ‘hydrologische cyclus’ (verdamping, neerslag)
- het veranderen van stromingen in water en lucht(atmosfeer)
De kust wordt beschouwd als een regio en zal erg worden aangetast door stijging van de zeespiegel, terwijl hier op een paar kilometer landinwaarts misschien niets van te merken valt.

  “Catarina” was de naam van de eerste geregistreerde Zuid-Atlantische orkaan die Brazilië trof in 2004. Dit was het resultaat van een lokale klimaatverandering omdat hier voorheen niet zulke stormen hadden plaatsgevonden. Hieronder is te zien hoe Catarina de kust van Brazilië raakt.

Picture
Zuurstoftekort in oceanen

Dit wordt gerekend als een gevolg van klimaatopwarming, maar echte bewijzen hiervan zijn er nog niet. Als deze bewijzen wel gevonden zullen worden betekent dit heel veel voor het leven in de zee. Het aantal dier(soorten) in de oceaan kan flink afnemen, alleen de sterksten zullen overleven.

Picture