Hoe wordt global warming veroorzaakt?

De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door verschillende zaken zoals de vervuiling van fabrieken, broeikasgassen uit rottende bomen, het verbranden van kolen, uit aardgas en fossiele brandstoffen komt methaan wat in de atmosfeer komt, uit elk voertuig als vliegtuigen en auto’s komen waterdampen. Er zijn ontelbare oorzaken, de een nog schadelijker dan de andere.

Wetenschappers hebben verschillende meningen over de vraag of de huidige opwarming natuurlijk is, of puur wordt veroorzaakt door de mensen. Sommigen denken dat het deel uitmaakt van de natuurlijke cyclus van de aarde van opwarming en afkoeling. Maar de meesten zijn het erover eens dat deze opwarming onnatuurlijk is en een resultaat is van menselijke activiteiten.

Een van de grootste oorzaken is waterdamp. Dit klinkt misschien raar, het is dan ook geen directe oorzaak, maar waterdamp leidt tot versterking van het broeikaseffect, de nummer één oorzaak. Waterdamp zorgt voor 60% van alle broeikasgassen. 20% is koolstofdioxide en de overige 20% is methaan, ozon en andere gassen gemengd.

Picture
 
Picture
Ontbossing is na koolstofuitstoot de belangrijkste oorzaak. Het is verantwoordelijk voor 25% van alle uitstoot van broeikasgassen die in de atmosfeer terechtkomen. Boskap wordt ook wel een verborgen oorzaak genoemd omdat het niet vaak als een directe oorzaak wordt bestempeld. In 24 uur kan er net zoveel CO2 uitstoot mee veroorzaakt worden, als wanneer 8 miljoen mensen van Londen naar New York vliegen. Het verminderen van houtkap zou de goedkoopste en snelste oplossing zijn voor global warming, en toch worden overal andere oorzaken genoemd. 

Volgens het FAO, Food and Agriculture Organisation, wordt er jaarlijks zo’n 53.000 km3 regenwoud per jaar gekapt. Dit heeft enorm negatieve effecten op de atmosfeer aangezien 50% van de koolstof die normaal in de atmosfeer terecht komt opgevangen wordt door de bossen. Door de vernietiging van tropische bossen alleen worden al honderden miljoenen tonnen koolstofdioxide uitgestoten.


 
Nog een grote oorzaak van opwarming is koolstofdioxide. Koolstofdioxide ontstaat onder andere bij de verbranding van fossiele brandstoffen uit elektriciteitscentrales. Kool zorgt voor 93% van deze uitstoot. Kool stoot 1,7 keer meer koolstof uit per eenheid van energie wanneer het verbrand wordt dan bij aardgas en 1,25 keer meer koolstof dan olie. Aardgas stoot 50% minder koolstofdioxide uit voor dezelfde hoeveelheid energie die wordt geproduceerd.

Ook komt er koolstofdioxide vrij bij de verbranding, het gebruik van benzine in auto’s; minibusjes; sportwagens; pick-up trucks en jeeps. Benzinegebruik wordt algemeen gezien als de grootste boosdoener. Vrachtwagens zorgen voor 13% van de Amerikaanse koolstofdioxide uitstoot bij benzinegebruik.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties schat dat de luchtvaart 3,5% van de opwarming van de aarde veroorzaakt. Ze voorspellen ook dat deze zal stijgen tot 15% in het jaar 2050.

De derde oorzaak is methaan. Methaan is na koolstofdioxide het belangrijkste broeikasgas. Volgens het IPCC is methaan 20 keer effectiever dan CO2 in het vasthouden van warmte in de atmosfeer. Het  US Emissions Inventory van 2004 toont aan dat in de afgelopen 100 jaar het methaangehalte in de atmosfeer is gestegen met 145%. Deze stijging is veroorzaakt door onder andere de uitstoot van rijstvelden, bacteriën in moerassen, productie van fossiele brandstoffen en zelfs de gassen van runderen.

Nog een schadelijk gas is distikstofmonoxide(N2O). Dit is vooral bekend als lachgas. Lachgas is een kleurloos, niet ontvlambaar gas. Het heeft een zoete geur en wordt natuurlijk aangemaakt door oceanen en regenwouden. Ook wordt het kunstmatig geproduceerd in nylon, salpeterzuur, landbouw-meststoffen, auto’s met katalysatoren en het verbranden van organisch materiaal.

Picture
Picture